Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Αμπέλου Δρόμοι

13 Κοινότητες Ανιχνευτών της Π.Ε Σαρωνικού συγκεντρώθηκαν για ένα ταξίδι με προορισμό τη Νεμέα. Ένα ταξίδι που ξεκινάει από το παρόν με την επίσκεψη των παιδιών σε τρία οινοποιεία της περιοχής και καταλήγει στο παρελθόν με την επίσκεψη στο Μουσείο της Αρχαίας Νεμέας, στο Αρχαιολογικό Πάρκο και στο Αρχαίο Στάδιο.
Το ταξίδι ξεκίνησε στις 08:30 από το Σ.Ε.Φ και μετά από μία στάση στον Ισθμό για δεκατιανό φτάσαμε στη Νεμέα. Συγκεκριμένα στο 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Νεμέας, όπου και φιλοξενηθήκαμε. Αφού τα παιδιά τακτοποίησαν τα πράγματά τους και μετά από ένα πολύ όμορφο παιχνίδι γνωριμίας, χωρίστηκαν σε τρεις Κοινότητες. Στόχος η καλύτερη μεταξύ τους γνωριμία, καθώς επίσης και η συνεργασία για την έρευνα που ακολουθούσε.
Τρία οινοποιεία, Κτήμα Παλυβού, Κτήμα Ρεπάνη, και Σεμέλη μας περίμεναν για να μας ξεναγήσουν και να μας κάνουν όσο γίνεται γνωστά τα μυστικά του κρασιού.
Σ' αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε το Δήμαρχο Νεμέας που μερίμνησε για το χώρο της διανυκτέρευσης μας, καθώς επίσης και στο Διευθυντή του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Νεμέας.

Αναλυτικά οι επισκέψεις μας

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω οι 13 Κοινότητες χωρίστηκαν σε 3 μεγάλες. Η πρώτη επισκέφθηκε το Κτήμα Παλυβού, η δεύτερη το Κτήμα Ρεπάνη και η τρίτη το οινοποιείο Σεμέλη. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις τους και γνώρισαν τις διαδικασίες που γίνονται για την παρασκευή του κρασιού. Καθ' όλη τη διάρκεια της ξενάγησης ρωτούσαν τους υπεύθυνους για τα διάφορα στάδια που περνούν τα σταφύλια, από την ώρα του τρύγου έως και την εμφιάλωση όπως επίσης και τη μετέπειτα πορεία του κρασιού στο εμπόριο. Οι ερωτήσεις ήταν μέρος της έρευνας που έκαναν και θα την παρουσίαζαν το βράδυ.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεμέας. Το Μουσείο ιδρύθηκε στο πλαίσιο του ανασκαφικού προγράμματος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Berkeley, χάρη στη γενναιοδωρία του κ. Rudolph A. Peterson. Το Μουσείο δωρίθηκε στο Ελληνικό Κράτος και εγκαινιάστηκε το 1984. Η πληθώρα των εκθεμάτων περιλαμβάνει ευρήματα που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα της περιοχής από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και την παλαιοχριστιανική περίοδο. Νομίσματα, αγγεία, μαρμάρινες στήλες, κεραμικά και τμήματα διαφόρων οικημάτων βοηθούν τον επισκέπτη να συνθέσει μία πληρέστερη εικόνα του αρχαιολογικού χώρου στις διάφορες φάσεις του.

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ

Το Στάδιο βρίσκεται περίπου 400 μέτρα νοτιοανατολικά του ιερού και υπολογίζεται ότι χωρούσε 40.000 θεατές, που συγκεντρώνονταν απ' όλα σχεδόν τα μέρη της χώρας. Έχει γίνει μερική αναστήλωση - στερέωση του θόλου της στοάς του Σταδίου. Το Στάδιο ανεσκάφη κατά τα έτη 1974-1981, από την Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας) υπό την διεύθυνση του καθηγητή St. Miller.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΒΡΑΧΟΥ

Τα παιδιά επισκέφθηκαν και τη Μονή της Παναγιάς του Βράχου. Στην είσοδο της Νεμέας αριστερά, στον απότομο βράχο που υψώνεται επιβλητικά, βρίσκεται εναρμονισμένη με την πέτρα η Παναγιά του Βράχου. Κτισμένη τουλάχιστον το 1633 σύμφωνα με τη σφραγίδα της.

"Ωρίωνας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου