Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Ύδρα "Μιαούλια 2010"




Για δεύτερη χρονιά η Κοινότητα μας έλαβε μέρος στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Ύδρας τα "Μιαούλια.
Τα Μιαούλια είναι τριήμερες εκδηλώσεις, αφιερωμένες στη δράση του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη και πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, προς το τέλος του Ιουνίου. Αποτελούν μέρος της Ναυτικής Εβδομάδας.
Τα "Μιαούλια" περιλαμβάνουν δημοτικούς χορούς, λαμπαδηδρομίες, λεμβοδρομίες και αθλητικούς αγώνες.
Οι εκδηλώσεις κλείνουν πανηγυρικά με την καύση πυροτεχνημάτων και την αναπαράσταση της πυρπόλησης της τούρκικης ναυαρχίδας, την τρίτη και τελευταία μέρα των εκδηλώσεων.

"Ωρίωνας"

Συναυλία στο "Βεάκειο Θέατρο"

Με πολύ Κέφι, Χορό, και Τραγούδι πραγματοποιήθηκε η Συναυλία που διοργάνωσε η Π.Ε. Σαρωνικού για τον εορτασμό των 100 Χρόνων Ελληνικού Προσκοπισμού.

Ευχαριστούμε τους καλλιτέχνες που μας τίμησαν με την παρουσία τους και μας χάρισαν στιγμές όμορφες.
Επίσης τον κόσμο που με την παρουσία του κατέκλυσε το Θέατρο.
Τέλος ένα μεγάλο μπράβο στους διοργανωτές και σε όλους όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτής της Συναυλίας.

"Ωρίωνας"


Συναυλία στο Βεάκειο

100 Χρόνια Ελληνικού Προσκοπισμού. Ελάτε να τα γιορτάσουμε με πολύ κέφι και τραγούδι.


"Ωρίωνας"

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Εξερεύνηση Δάφνης 2010

Το Σαββατοκύριακο 25-26 Σεπτεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στον Κιθαιρώνα η Εκδρομή Εξερεύνησης Δάφνης. Ο καιρός ήταν καταπληκτικός (Ομίχλη, βροχή και δυνατός αέρας), ότι έπρεπε για ένα τέτοιο 2ήμερο. Η πορεία μας στο βουνό μικρή!!! Το Σάββατο η ανάβαση ξεκίνησε από δύο διαφορετικά μονοπάτια. Ένα από τα Βίλια και το άλλο από τις Ερυθρές.  Την Κυριακή ξεκινήσαμε για την κορυφή και κατόπιν κατεβήκαμε στην Μονή της Αγίας Τριάδας στις Πλαταιές.
Από την Κοινότητα μας συμμετείχαν ο Γιώργος Γεωργακάκης, Νίκος Γεωργίου, Χριστίνα Κατερλή και Νίκος Παλουμπής. Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία και ευελπιστώ να έχουμε 4 Ανιχνευτές Δάφνης!!!!

"Ωρίωνας"

Μεγάλη Δράση Υπαίθρου "ΑκραΑνατολικά"



Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010
Η πολυήμερη αναμονή για την καλοκαιρινή μας Μεγάλη Δράση Υπαίθρου έφτασε στο τέλος της.
Τρεις Κοινότητες Ανιχνευτών, η 5η Ν/Π Πειραιά, η 2η Α/Π Νικαίας και η 8η Π/Π Κορυδαλλού, συναντιούνται στο λιμάνι του Πειραιά για να ξεκινήσουν ένα ταξίδι ονειρεμένο.
Το πλοίο λύνει τους κάβους και σαλπάρει για ΑΚΡΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ (Ρόδος – Σύμη – Καστελλόριζο – Στρογγύλη – Ρω.)
Ένα 10ήμερο ταξίδι Έρευνας, Φαντασίας, Παιχνιδιού, Δημιουργίας, Προσφοράς, Αναζήτησης, Πολιτισμού, Φιλίας κλπ.
Αλήθεια αυτή η δράση τελείωσε έτσι απλά; Όχι βέβαια. Θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας, θα τη ζούμε στο κάθε της λεπτό και θα τη συζητάμε για μια ζωή, όπως γίνεται και με τόσες άλλες δράσεις.
Γι' άλλη μια φορά ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς, οι οποίοι μας εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους, τα οποία μπόρεσαν κι έζησαν στιγμές μοναδικές και ανεπανάληπτες. Και πράγματι είναι ανεπανάληπτες γιατί κάθε φορά που πάμε κάπου είναι διαφορετική.
Επίσης ευχαριστούμε:
· Την Ιερά Μονή Πανορμίτου Σύμης, για τη φιλοξενία στον ξενώνα της Μονής.
· Τον Δήμαρχο Σύμης κύριο Ελευθέριο Παπακαλοδούκα, για τις διευκολύνσεις που μας παρείχε με τις παρεμβάσεις του.
· Τον Περιφερειακό Έφορο Δωδεκανήσου Δημήτριο Χατζηγιακουμή για την άμεση ανταπόκριση στα αιτήματά μας και την ενεργοποίηση των εκεί υφισταμένων κλιμακίων της πόλης της Ρόδου αλλά και τις σχετικές διερευνήσεις που έγιναν κατά τόπους από μέλη του Επιτελείου της Περιφέρειας.
· Τον Αρχηγό του 4ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Ρόδου Νικόλαο Βενούτσο, για τις διευκολύνσεις που μας παρείχε στο χώρο του Συστήματος.
· Το 4ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ρόδου για τη διάθεση της Προσκοπικής Εστίας στην Αμαράντειο Σχολή.
· Τον υπεύθυνο Βαθμοφόρο φιλοξενίας του 4ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Ρόδου Αλέξανδρο, για την ολοκληρωτική διάθεση του εαυτού του σε όλες μας τις μετακινήσεις, μεταφορές και την τροφοδοσία.
· Τον Τοπικό Έφορο Πειραιά Νικόλαο Ζηλάκο για την ηθική και υλική συμπαράσταση στη δράση, αλλά σε όλο το Επιτελείο της Δράσης.
Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα παιδιά για την συμμετοχή τους στη Δράση, αλλά και για την εν γένει συμπεριφορά τους κατά τη διάρκειά της.

Καλοκαιρινή Μεγάλη Δράση Υπαίθρου "ΑκρΑνατολικά"

Το μεγάλο ταξίδι για την 8η Κοινότητα Ανιχνευτών Κορυδαλλού ξεκίνησε. Ένα ταξίδι με συνταξιδιώτες άλλες δύο Κοινότητες της Περιφέρειας Σαρωνικού. Την 2η Κοινότητα Αεροπροσκόπων Νικαίας και την 5η Κοινότητα Ναυτοπροσκόπων Πειραιά.
Ένα ταξίδι "ΆκρΑνατολικά".

Ρόδος-Σύμη-Καστελόριζο

Ρόδος - Το νησί των Ιπποτών
Σύμφωνα με την μυθολογία, όταν ο Δίας αποφάσισε να μοιράσει τη Γη στους Ολύμπιους θεούς, ο Ήλιος έλειπε από τη μοιρασιά. Ο Δίας για να μην τον αδικήσει, του είπε ότι η πρώτη γη που θα αναδυόταν από τη θάλασσα το επόμενο πρωί, θα γινόταν δική του. Έτσι αναδύθηκε ένα πανέμορφο και καταπράσινο νησί, το φωτεινότερο της Μεσογείου, η Ρόδος. Το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων ή αλλιώς το νησί των ρόδων ή το νησί των ιπποτών, μπορεί να έχει πολλά ονόματα και.... δύο Πόλεις, τη Μεσαιωνική και τη Νέα, αλλά σίγουρα έχει το δικό του μοναδικό χαρακτήρα. Η Μεσαιωνική πόλη με τα λαμπρά οικοδομήματα που στέγασαν τους Ιππότες και τα επιβλητικά νεοκλασικά κτήρια, η καταπράσινη κοιλάδα με τις Πεταλούδες, η Ακρόπολη της Λίνδου, ο Κολοσσός, το διάσημο Φαληράκι και οι ατέλειωτες παραλίες με τις κατάξανθες αμμουδιές, σηματοδοτούν την μοναδικότητα του νησιού, με τις ευλογίες του Ήλιου!

Σύμη - Ταξίδι στο όνειρο
Χρώμα και φως, δύο λέξεις θα μπορούσαν να περιγράψουν την κοσμοπολίτικη Σύμη, το νησί που φύση προίκισε με τόσες ομορφιές και η ναυτική και εμπορική παράδοση αιώνων με μια μοναδική αισθητικής αρχιτεκτονική.
Τα πολυφωτογραφημένα αρχοντικά σπίτια του Γιαλού και του Χωριού θα μαγνητίσουν το βλέμμα σας. Τα μουσεία, τα ιστορικά και τα χριστιανικά μνημεία της διάσπαρτα στις πλαγιές των βουνών της, θα σας ταξιδέψουν στο παρελθόν, ενώ τα πεύκα και τα κυπαρίσσια θα σας χαρίσουν τη δροσιά τους κατά τις πεζοπορικές εξορμήσεις.
Ανακαλύψτε την περίφημη Μονή του Πανορμίτη, επισκεφτείτε τα καρνάγια και το Ναυτικό Μουσείο, για να μάθετε πολλά για την ενασχόληση των κατοίκων με την ναυπηγική και τη σπογγαλιεία, αλλά και τα πατητήρια, για γνωρίσετε τη μακρά αμπελουργική παράδοση της Σύμης.

Καστελόριζο
Μία μικρογραφία νησιού με το οξύμωρο όνομα Μεγίστη. Έτσι λέγεται επισήμως το Καστελόριζο, το Καστέλο Ρόσο, όνομα που της έδωσαν οι Ιωαννίτες Ιππότες της Ρόδου, επειδή οι βράχοι γύρω από το κάστρο είναι κατακόκκινοι. Για μια βουτιά μέσα στο γαλάζιο σπήλαιο, έρχοντια ταξιδιώτες από παντού. Ονομάζεται σπηλιά του Παραστά ή Φώκιαλη, επειδή είναι φωλιά για φώκιες και είναι διάσημη παγκοσμίως ως ένας ασύγκριτος γεωλογικός θησαυρός. Οι σμαραγδένιες θάλασσες, η Δωδεκανησιακή αρχιτεκτονική, το Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, η Πλατεία Λουκά Σαντραπέ στα Χωράφια, ο ναός των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό. Οι κάτοικοι του νησιού το απολαμβάνουν να αφηγούνται όμορφες ιστορίες για τον τόπο τους.

Εύχομαι σε όλους Καλό μας Ταξίδι.

"Ωρίωνας"

Κωπηλασία

Την Κυριακή 18 Απριλίου η Κοινότητα μας πραγματοποίησε την πρώτη της έξοδο με ναυτοπροσκοπική λέμβο.
Ευχαριστούμε τον φίλο και αδερφό πρόσκοπο Γιάννη Φορμόζα για το χρόνο που διέθεσε να μας βοηθήσει σ' αυτή τη δράση, για τις νέες γνώσεις που μας έδωσε καθώς επίσης και για τη διάθεση της λέμβου.
Ελπίζουμε να τα ξαναπούμε σύντομα, με μια άλλη ναυτοπροσκοπική δράση που θα προγραμματίσουμε.

"Ωρίωνας"

Δράση Προσφοράς - Γεύμα Αγάπης

Αγάπη και φροντίδα νιώθουν πολλοί συνάνθρωποι μας με τα Γεύματα Αγάπης που προσφέρει εδώ και πολύ καιρό η Ενορία των Αγίων 12 Αποστόλων Νικαίας.
Για άλλη μια φορά η Κοινότητα μας έκανε το ΝΟΜΟ μας ΠΡΑΞΗ.
Έπειτα από συνεννόηση με τους υπεύθυνους της Ενορίας που έχουν αναλάβει αυτό το έργο, προσφέραμε τις υπηρεσίες μας.
Τα παιδιά μαζεύτηκαν και με τη βοήθεια δύο υπευθύνων του μαγειρείου, μαγείρεψαν και μοίρασαν σε συνανθρώπους μας τα Γεύματα Αγάπης. Η ατμόσφαιρα καθ' όλη τη διάρκεια της δράσης ήταν ζεστή και συγκινητική.
Τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για να μπορέσουν να ευχαριστήσουν τους ανθρώπους που ερχόντουσαν για να πάρουν το γεύμα τους.
Ευχαριστούμε πολύ τους υπεύθυνους της Ενορίας, που μας έδωσαν τη δυνατότητα να λάβουμε μέρος και να προσφέρουμε κι εμείς σ' αυτό το έργο το οποίο επιτελούν και ευχόμαστε να το συνεχίσουν, γιατί πραγματικά πολλοί συνάνθρωποι μας έχουν ανάγκη.
Ξέρουμε ότι τα Γεύματα Αγάπης δεν λύνουν το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει, αλλά "απαλύνουν" τον πόνο αρκετών συνανθρώπων μας που ανεβαίνουν το δικό τους "Γολγοθά".

"Ωρίωνας"

Μουσείο Ακροπολης


Το όραμα ενός Μουσείου για την Ακρόπολη και ταυτόχρονα μιας στέγης για όλα τα γλυπτά του Παρθενώνα επιτέλους έγινε πραγματικότητα.
Η  Κοινότητα μας  πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τους Θησαυρούς της Ακρόπολης στο σύνολό τους, συγκεντρωμένους σ’ ένα ενιαίο χώρο, σ’ ένα περιβάλλον αντάξιο της σημασίας τους.
Το Μουσείο είναι ένα κτήριο σύγχρονης αρχιτεκτονικής και βρίσκεται σε αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο. Ιδιαίτερα από τα ανώτερα επίπεδα του Μουσείου τα παιδιά μπόρεσαν να απολαύσουν την πανοραμική θέα της Ακρόπολης και των αρχιτεκτονικών μνημείων.
Μία προσφορά του Μουσείου στους επισκέπτες είναι τα σωζόμενα αρχαιολογικά κατάλοιπα των ιδιωτικών σπιτιών και εργαστηρίων, που απλώνονται στους νότιους πρόποδες της Ακρόπολης και αποκαλύφθηκαν στο οικόπεδο του Μουσείου.
Το πρώτο μεγάλο σύνολο εκθεμάτων υποδέχεται τον επισκέπτη στο επίπεδο της εισόδου, όπου σε μια ευρύχωρη αίθουσα παρουσιάζονται τα ευρήματα από τις κλιτύς της Ακρόπολης. Ακολουθεί μία τεράστια υπόστυλη αίθουσα η οποία φιλοξενεί έργα της Αρχαϊκής Εποχής. Ο επισκέπτης στη συνέχεια βλέπει τα έργα του Αυστηρού Ρυθμού, που τον προετοιμάζουν για την Κλασική Εποχή. Ανεβαίνοντας ακολούθως στον τελευταίο όροφο του Μουσείου, βρισκόμαστε σε ένα κατάφωτο αίθριο και από κει στην αίθουσα του Παρθενώνα, όπου μπορούμε να δούμε την εξέλιξη της Πομπής των Παναθηναίων γύρω από τον πυρήνα του κτηρίου, να δούμε τις μετόπες ανάμεσα στους κίονες της Αίθουσας και τις θαυμάσιες αετοματικές συνθέσεις στα δυτικά και τα ανατολικά.
Κατά τη διαδρομή μπορούμε να απολαύσουμε πάνω από την αστική κορυφογραμμή της Αθήνας, τον Υμηττό στα νότια, το λόφο του Φιλοπάππου στα δυτικά, το Λυκαβηττό στα ανατολικά και ολόκληρη την Ακρόπολη στα βόρεια.
Η πορεία ολοκληρώνεται με τη διαδρομή μπροστά από τα Μεταπαρθενώνεια γλυπτά, τα Έργα της Ελληνιστικής Εποχής και εκείνα της Ρωμαιοκρατίας.
"Ωρίωνας"

Σπαθάρειο Μουσείο



Το Σπαθάρειο Μουσείο επισκέφθηκε η Κοινότητα μας για να μάθει την ιστορία του πολυσυζητημένου Καραγκιόζη και του Θεάτρου Σκιών.

Η δημιουργία του Σπαθάρειου Μουσείου είναι το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας και επίπονης προσπάθειας του διάσημου καλλιτέχνη Ευγένιου Σπαθάρη και της δυνατής θέλησης του Δήμου Αμαρουσίου που συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση ενός κοινού ονείρου. Ο Καραγκιόζης να αποκτήσει ένα μόνιμο στέκι.
Το Σπαθάρειο Μουσείου Θεάτρου Σκιών, στεγάζεται στο ωραίο νεοκλασικό κτίριο της Πλατείας Κασταλίας και είναι μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρο τον κόσμο. Σκοπός του Σπαθάρειου Μουσείου είναι να διατηρήσει, να προστατεύσει και να προβάλλει με κάθε τρόπο αυτό το σημαντικό μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που εκπροσωπεί το λαϊκό θέατρο και ο ήρωας του, ο ελληνικός Καραγκιόζης.
Πρόκειται για έναν χώρο τον οποίο επισκέπτονται οι μεν μεγάλοι για να θυμούνται τα παιδικά τους χρόνια, οι δε μικροί για να μαθαίνουν, από τα έργα και τις φιγούρες που θα βλέπουν, την ιστορία του θεάτρου σκιών και του ελληνικού Καραγκιόζη.

"Ωρίωνας"

Καρναβάλι Ρέντη

Την Κυριακή 14/2/2010 η Κοινότητά μας συμμετείχε στην τρελή καρναβαλική παρέλαση που διοργάνωσε ο Δήμος Ρέντη.
Πάρα πολύς κόσμος και ανάμεσά τους πολλοί μασκαρεμένοι μικροί και μεγάλοι, κατέφθασαν να ξεφαντώσουν στο πετυχημένο τα τελευταία χρόνια καρναβάλι του Νομού Αττικής.
Πολλή ξέφρενη μουσική σε ρυθμούς Latin και σάμπας, πολλά χρώματα, μεγάλα και φαντασμαγορικά άρματα.
Τα θέματα που ενέπνευσαν πολλά.
Έτσι ντύθηκαν ζώα, λουλούδια, τρόφιμα, καράβια, ήρωες κινουμένων σχεδίων, σατίρισαν τον ιό της γρίπης, την απόσυρση των αυτοκινήτων, τη λιτότητα, πρόβαλλαν την αξία της διατροφικής πυραμίδας και γιόρτασαν την ημέρα των ερωτευμένων.
Ευχαριστούμε το σύλλογο γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρέντη για την πρόσκληση σ' αυτό το ξέφρενο πανηγύρι, καθώς επίσης και για τη χορηγία των στολών.


"Ωρίωνας"

Δενδροφύτευση Όρους Αιγάλεω

" Ο Πρόσκοπος Αγαπά τη Φύση και Προστατεύει το Περιβάλλον "

100 Χρόνια Ελληνικός Προσκοπισμός, 100 Χρόνια Προσφοράς στο Περιβάλλον.

Την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010, η Κοινότητά μας συμμετείχε κάνοντας για άλλη μια φορά τον ΝΟΜΟ μας ΠΡΑΞΗ στη δενδροφύτευση του Όρους Αιγάλεω που διοργάνωσε ο ΣΚΑΙ σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας, την Τοπική Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, το Δήμο Περάματος και τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθηνών - Πειραιώς.
Η αγάπη στη φύση και η διαβίωση στο ύπαιθρο αποτελεί κύριο στοιχείο στο Πρόγραμμά μας. Έχει λοιπόν έχουμε την υποχρέωση να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη διατήρηση του περιβάλλοντος, για να συνεχίσουμε να αναπνέουμε καθαρό αέρα, να απολαμβάνουμε την ηρεμία της φύσης, το πράσινο των δασών, το κελάιδισμα των πουλιών.
Είναι τιμή που εμείς οι Πρόσκοποι από το 1910 συνεχώς δείχνουμε τόσο έντονα την αγάπη μας στη φύση με εκδρομές, δενδροφυτεύσεις, καθαρισμούς, που βοηθούν στην καλλιέργεια πνεύματος για την προστασία του περιβάλλοντος

"Ωρίωνας"


Αμπέλου Δρόμοι

13 Κοινότητες Ανιχνευτών της Π.Ε Σαρωνικού συγκεντρώθηκαν για ένα ταξίδι με προορισμό τη Νεμέα. Ένα ταξίδι που ξεκινάει από το παρόν με την επίσκεψη των παιδιών σε τρία οινοποιεία της περιοχής και καταλήγει στο παρελθόν με την επίσκεψη στο Μουσείο της Αρχαίας Νεμέας, στο Αρχαιολογικό Πάρκο και στο Αρχαίο Στάδιο.
Το ταξίδι ξεκίνησε στις 08:30 από το Σ.Ε.Φ και μετά από μία στάση στον Ισθμό για δεκατιανό φτάσαμε στη Νεμέα. Συγκεκριμένα στο 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Νεμέας, όπου και φιλοξενηθήκαμε. Αφού τα παιδιά τακτοποίησαν τα πράγματά τους και μετά από ένα πολύ όμορφο παιχνίδι γνωριμίας, χωρίστηκαν σε τρεις Κοινότητες. Στόχος η καλύτερη μεταξύ τους γνωριμία, καθώς επίσης και η συνεργασία για την έρευνα που ακολουθούσε.
Τρία οινοποιεία, Κτήμα Παλυβού, Κτήμα Ρεπάνη, και Σεμέλη μας περίμεναν για να μας ξεναγήσουν και να μας κάνουν όσο γίνεται γνωστά τα μυστικά του κρασιού.
Σ' αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε το Δήμαρχο Νεμέας που μερίμνησε για το χώρο της διανυκτέρευσης μας, καθώς επίσης και στο Διευθυντή του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Νεμέας.

Αναλυτικά οι επισκέψεις μας

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω οι 13 Κοινότητες χωρίστηκαν σε 3 μεγάλες. Η πρώτη επισκέφθηκε το Κτήμα Παλυβού, η δεύτερη το Κτήμα Ρεπάνη και η τρίτη το οινοποιείο Σεμέλη. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις τους και γνώρισαν τις διαδικασίες που γίνονται για την παρασκευή του κρασιού. Καθ' όλη τη διάρκεια της ξενάγησης ρωτούσαν τους υπεύθυνους για τα διάφορα στάδια που περνούν τα σταφύλια, από την ώρα του τρύγου έως και την εμφιάλωση όπως επίσης και τη μετέπειτα πορεία του κρασιού στο εμπόριο. Οι ερωτήσεις ήταν μέρος της έρευνας που έκαναν και θα την παρουσίαζαν το βράδυ.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεμέας. Το Μουσείο ιδρύθηκε στο πλαίσιο του ανασκαφικού προγράμματος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Berkeley, χάρη στη γενναιοδωρία του κ. Rudolph A. Peterson. Το Μουσείο δωρίθηκε στο Ελληνικό Κράτος και εγκαινιάστηκε το 1984. Η πληθώρα των εκθεμάτων περιλαμβάνει ευρήματα που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα της περιοχής από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και την παλαιοχριστιανική περίοδο. Νομίσματα, αγγεία, μαρμάρινες στήλες, κεραμικά και τμήματα διαφόρων οικημάτων βοηθούν τον επισκέπτη να συνθέσει μία πληρέστερη εικόνα του αρχαιολογικού χώρου στις διάφορες φάσεις του.

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ

Το Στάδιο βρίσκεται περίπου 400 μέτρα νοτιοανατολικά του ιερού και υπολογίζεται ότι χωρούσε 40.000 θεατές, που συγκεντρώνονταν απ' όλα σχεδόν τα μέρη της χώρας. Έχει γίνει μερική αναστήλωση - στερέωση του θόλου της στοάς του Σταδίου. Το Στάδιο ανεσκάφη κατά τα έτη 1974-1981, από την Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας) υπό την διεύθυνση του καθηγητή St. Miller.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΒΡΑΧΟΥ

Τα παιδιά επισκέφθηκαν και τη Μονή της Παναγιάς του Βράχου. Στην είσοδο της Νεμέας αριστερά, στον απότομο βράχο που υψώνεται επιβλητικά, βρίσκεται εναρμονισμένη με την πέτρα η Παναγιά του Βράχου. Κτισμένη τουλάχιστον το 1633 σύμφωνα με τη σφραγίδα της.

"Ωρίωνας"

Βραδιά ψυχαγωγίας

Σαββατόβραδο και η Κοινότητά μας είναι έτοιμη για την βραδιά ψυχαγωγίας που είχαμε προγραμματισμένη. Η συνάντησή μας ήταν στο Σύστημα στις 21:00 απ' όπου και ξεκινήσαμε για το "Στέκι του Μάκη", ένα ρεμπετάδικο στη Δραπετσώνα. Δεν είναι δύσκολο να το βρει κανείς. Οι περισσότεροι έχουν ακούσει γι' αυτό από φίλους που το έχουν επισκεφθεί. Χωρίς να δυσκολευτούμε καθόλου στο πάρκινγκ, αφού μπορεί ν' αφήσεις το αυτοκίνητο κοντά στο μαγαζί, βρεθήκαμε στο εσωτερικό του.
Ο χώρος αν και μικρός, είναι ιδιαίτερα ζεστός και φιλικός, διακοσμημένος με φωτογραφίες μεγάλων ερμηνευτών και στιχουργών που έχουν αφήσει ιστορία στο ρεμπέτικο τραγούδι. Η ορχήστρα παίζει ωραίες, γνωστές μελωδίες ρεμπέτικης μουσικής. Το μεγάλο όνομα της βραδιάς, ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού ο κύριος Μάκης, ο οποίος δίνει ρεσιτάλ. Άλλο να είστε εκεί να το ακούτε και να το βλέπετε και άλλο να σας το λένε. Μόλις καθίσαμε στο τραπέζι που είχαμε κλείσει και τακτοποιηθήκαμε, έρχονται και κατάλογοι με το μενού. Ξεκινήσαμε με σαλάτες, διάφορα ορεκτικά και μερακλίδικους μεζέδες (φλογέρες, τυρί σαγανάκι, μπεκρή μεζέ κλπ) και συνεχίσαμε με Κότσι, Λουκάνικα, Μπριζόλες κ.α. Αφού γευτήκαμε όλες αυτές τις λιχουδιές και όπως λέει και η παροιμία, "Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει", ξεκινήσαμε να δείχνουμε και τις χορευτικές μας ικανότητες.
Η βραδιά κύλησε πάρα πολύ όμορφα, με χορό, τραγούδι και πάρα πολύ γέλιο.Δυστυχώς όμως όλα τα ωραία έχουν κάποιο τέλος. Έτσι και αυτή η βραδιά τελείωσε. Θα μείνει όμως για πάντα στη μνήμη μας. Ελπίζουμε να το ξανακάνουμε πολύ σύντομα.

"Ωρίωνας"