Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Κείμενο για το περιοδικό "Ο Κρίκος"


Μάιος 2010 .... τρεις Κοινότητες, τρεις Σύνοδοι. 2η Νικαίας, 5η Πειραιά, 8η Κορυδαλλού. Μία απόφαση. Ρόδος - Σύμη - Καστελόριζο.... το όνειρο πολλών από εμάς έγινε προσμονή για όλους. Πως να συνθηματοποιήσεις αυτή τη μεγάλη δράση στις εσχατιές της πατρίδας μας...., ΑΚΡΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ.... κάθε σκέψης κάθε σχεδιασμού. Ο πυρετός της προετοιμασίας δεν διακόπηκε από τις σχολικές εξετάσεις. Αθόρυβα με blog, e-mail και chat, οι συντονιστές, οι όμιλοι και το 5μελές επιτελείο έθεταν τις βάσεις.... το στοίχημα ένα. Η επιτυχία της  μεγάλης δράσης.

28 ψυχές, 5 διαφορετικά μέσα επικοινωνίας, για τα χρονοδιαγράμματα. Ο χρόνος λίγος η όρεξη πολλή και το στοίχημα του φακέλλου κερδήθηκε. Στην ώρα του και στημένος από τους Ανιχνευτές. Ο Δημήτρης, ο Γιάννης, ο Νίκος, η Κατερίνα ο Κώστας, ο Γιάννης, μετά από ένα ανελέητο κυνηγητό υπογραφών ενός τεράστιου πακέτου φακέλων λαμβάνουμε την ευχή από 3 Αρχηγούς Συστήματος, 2 Τοπικούς Εφόρους και τον Περιφερειακό.... "Καλά να περάσετε". Σαν κάτι να ήξεραν. Οι τελευταίες ετοιμασίες μας βρήκαν με μία απουσία. Στον καταπέλτη του "Ιεράπετρα" η άγκυρα σηκώθηκε και στις 17:30 το όνειρο ξεκίνησε. Προορισμός ένας. ΑΚΡΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ.

Μετά από ένα καυτό και γεμάτο ευτράπελα ταξίδι που μόνο χαμόγελα τελικά μας χάρισε, ο Νίμος μένει δεξιά και η επόμενη εικόνα βγαλμένη από Καρτ Ποστάλ. Κατάπλωρα αντικρίζουμε την αρχόντισσα Σύμη. Οι ακτές της, βραχώδεις, από παχύ γκρίζο ασβεστόλιθο προβάλλουν σχεδόν κάθετα στα πρασινογάλαζα νερά του Αιγαίου. Η βλάστηση περιορισμένη, το άρωμα όμως του θυμαριού και του μελιού διάχυτο στον αέρα. Καθώς το πλοίο πλησιάζει το στενό σαν φιόρδ λιμάνι, το βλέμμα του επισκέπτη αιχμαλωτίζεται από την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και τα σπίτια. Αχ αυτά τα σπίτια!!! Σαν καμωμένα από ζάχαρη, σαν ψεύτικα μικρά κυβάκια που αναπαύονται στις σχεδόν κάθετες πλαγιές. Χαμόγελο μεγέθους 27.... ΑΚΡΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΑ....

Μουσείο Σύμης, περίπατος στα σοκάκια του λιμανιού.... ΖΕΣΤΗ. Αργά το μεσημέρι ο Πάνορμος μας υποδέχεται. Εγκατάσταση και ιδρώτας, οδηγίες για τις επόμενες ημέρες.... η κούραση 2 ημερών αφέθηκε στην αγκαλιά της θάλασσας. Μαγείρεμα συμμάζεμα και ύπνος. Το ξημέρωμα της ημέρας της Κοίμησης της Θεοτόκου, μετά την ευλογία της θαυματουργής εικόνας του Αρχάγγελου Μιχαήλ του Πανορμίτη, το κήρυγμα του Μητροπολίτη Σύμης, και θερμά λόγια του Ηγούμενου της Μονής μιλώντας στις ψυχές μας, κάτοικοι και επισκέπτες, συμπαρίστανται στην ερευνά μας. ΑΚΡΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ.

Αργά το μεσημέρι, η πορεία προς την κρυστάλλινη ακτή της Μαραθούντας έκλεισε το τελευταίο μας βράδυ στη γενέτειρα του Νηρέα. Ο πρώτος αποχωρισμός.... αφήσαμε πίσω την φιλοξενία της Μονής, τον Πανορμίτη και παίρνοντας μια γεύση από την ναυτοσύνη του τόπου, ξεκινήσαμε την ερευνά μας στο νησί των βουτηχτάδων. Ο δεύτερος αποχωρισμός.... το πλοίο προς Ρόδο, οι γλάροι, το ιώδιο, το βαθύ μπλε ΑΚΡΑ ΑΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΑ.

Σμαραγδένιο νησί. Η ζέστη η κούραση και η στενοχώρια εξαφανίστηκε από τα βλέμματα στο αντίκρυσμα του. Υγρασία και πορεία στην πόλη της Ρόδου, ένα βήμα μέχρι την Αμαράντειο Σχολή και το 4ο Σύστημα Ν/Π Ρόδου. Υποδοχή υποδειγματική. Επιδοθήκαμε στην εγκατάσταση, στο χώρο και στις ρυθμίσεις του προγράμματος, χωρίς να χαλάσουμε την ηρεμία της 2ης Κοινότητας Κηφισιάς. ΑΚΡΑ ΧΑΛΑΡΩΤΙΚΑ.

Ξημερώνει, Επίσκεψη στο ενυδρείο με τα ψάρια να κυκλώνουν τους Ανιχνευτές και η επικοινωνία με τους ροφούς εντυπωσιακή. Παιχνίδι για να ξεπιαστούμε.... εκεί στο ακρωτήριο.... στη ΒΔ άκρη της Ρόδου. ΑΚΡΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ.

Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου και Παλαιά Πόλη μέσω ΒΔ τάφρου. Ο μεσαίωνας ξεπροβάλλει και πάλι μπροστά μας αφήνοντας μια ανατριχίλα από τα όσα ακούγαμε και βλέπαμε. ΑΚΡΑ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ.

Τη λιγοστή μεσημεριανή ξεκούραση, ακολουθεί η επίσκεψή μας στην ΡΟΔΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ και ειδικότερα στο πιεστήριο. Η επαφή με τη λιθογραφική μέθοδο εκτύπωσης εφημερίδας, ήταν η καλύτερη εικόνα για τη μεταφορά της δημοσιογραφικής πένας στον αναγνώστη. ΑΚΡΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ.

Αργά το βράδυ ο ύπνος.... εκ του πιεστηρίου. Νωρίς το πρωί το ξύπνημα και το ταξίδι μας για το τον τελευταίο μας προορισμό ξεκίνησε. Αμαράντειος Σχολή - Ακαντιά - Πρωτέας + 5 ώρες = Καστελόριζο. Εκεί που η Ελλάδα ακομπάει τις γειτονικές τουρκικές ακτές. Πρώτη εντύπωση.... η αφωνία.... βλέμματα παντού. Χωρίς αναπνοή στο Κατασκηνωτικό Κέντρο. Εκεί που τα "100 χρόνια στα ΑΚΡΑ" συνάντησαν τα "ΑΚΡΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ" (συγκάτοικοι με το 4ο της Νέας Περάμου). Το βράδυ η απαραίτητη Πυρά.... ΑΚΡΑ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΑ.

Άλλο ένα ξημέρωμα με χασμουρητά μας βρίσκει πάνω στο πλοιάριο με προορισμό το ανατολικότερο σημείο της χώρας μας την Νησίδα Στρογγύλη. Από εδώ και πέρα η μέρα παίρνει άλλη τροπή. 4 Κοινότητες, 45 άτομα πατούν το ανατολικότερο σημείο της Ελλάδας μας. Στον φάρο Υψηλή συγκίνηση ξεπερνά κάθε προσδοκία και κορυφώνεται όταν 45 Πρόσκοποι ανανεώνουν την Προσκοπική τους Υπόσχεση ΕΚΕΙ ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ.... ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ ήταν ο τελευταίος μας χαιρετισμός με τον φαροφύλακα. Στιγμή που αποτυπώνεται και στους 45 Προσκόπους ως η μοναδικότερη στιγμή της δράσης. ΑΚΡΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΑ.

Προτού αν συνέλθουμε από την συγκίνηση και την ανατριχίλα, η πλώρη της "ΕΦΗΣ", της βαρκούλας του πλοιαρίου, χτυπάει σ' ένα βράχο και σκυμμένοι αντικρίζουμε το θαμπωτικό γαλαζομπλέ της σπηλιάς του Παραστά. Εκεί δεν ακούς, δεν μιλάς.... μόνο νιώθεις.... μόνο παρατηρείς. Αυτό που μας χάρισε απλόχερα η φύση!!!! ΑΚΡΑ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΑ.

Μέχρι να συνηθίσουμε τον αποχωρισμό απο την γαλαζομπλέ αγκαλιά, νέες συγκινητικές στιγμές με φόρο τιμής στην Κυρά της Ρω. Στην ομώνυμη νησίδα, πρόχειρη συντήρηση στην Σημαία με τις πέτρες στα λιμενάρια, καθώς η βιασύνη του βαρκάρη δεν μας άφησε να ολοκληρώσουμε την προσφορά μας. ΑΚΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

Επιστροφή στο Καστελόριζο, το αμάλγαμα χρυσού, πλατίνας και αργυρού των συγκινητικότερων στιγμών, μας προσγειώνει στην χάλκινη πραγματικότητα. Το βράδυ Ραδιοφωνική εκπομπή στο ΡΑΔΙΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ. ΑΚΡΑ ραδιοφωνικά.

Ύπνος νωρίς, ξύπνημα χάραμα, σκαλοπάτια, θέα καστελοριζίτικη.... στο 400ο φωτογραφία αναμνηστική, Άγ. Γιώργης του βουνού. Η θέα ανεπανάληπτη μοναδική, η ζέστη αφόρητη, η ανάμνηση παντοτινή. ΑΚΡΑ ΠΑΝΤΟΤΙΝΑ.

Η έρευνα που συνεχίζεται στο Καστελόριζο διάχυτη με μελαγχολία. Η αρχή του τέλους. Στο καράβι τη φωναχτή μας σιωπή σπάνε τα τραγούδια μας στο κατάστρωμα. Προσέγγιση στη Ρόδο, βραδινή πορεία προς την τελευταία βραδιά της δράσης μας. Μία πρωινή βόλτα στην πόλη, ο τελευταίος καφές. Απεγκατάσταση από την ΑΜΑΡΑΝΤΕΙΟ, ευχαριστίες, επιβίβαση στο πλοίο. Ξημέρωμα Πειραιάς.... ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ.... όνειρο ήταν!!!!

ΑΚΡΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ

ΑΚΡΑ ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου