Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Τα άγρια ζώα μέσα από τα μάτια των παιδιών

Η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, σε συνεργασία με την Ηλεκτρονική Εφημερίδα Kidpress (www.kidpress.gr), καλεί όλα τα παιδιά να συμμετέχουν σε έναν πρωτότυπο και δημιουργικό διαγωνισμό. Τα παιδιά καλούνται να γράψουν ένα μικρό άρθρο για τα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα, την αρκούδα ή τον λύκο και μέσω αυτής της διαδικασίας να μάθουν και τα ίδια, ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα άγρια ζώα που ζουν στα ελληνικά βουνά.

Η πρόσκληση αφορά σε μαθητές κάθε ηλικίας (δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου), οι οποίοι θα γίνουν για λίγο περιβαλλοντικοί ανταποκριτές και θα γράψουν ένα άρθρο για την αρκούδα ή τον λύκο στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας έτσι την αξία των ειδών αυτών και παρουσιάζοντας τους κινδύνους που αυτά αντιμετωπίζουν. Ο διαγωνισμός αποτελεί το έναυσμα μιας δημιουργικής απασχόλησης που στόχο έχει την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των παιδιών.

Η διαδικασία επιλογής των νικητήριων άρθρων θα γίνει από εκπροσώπους τόσο της Καλλιστώς όσο και της Kidpress, ενώ τα άρθρα θα δημοσιευτούν όλα στην ηλεκτρονική εφημερίδα Kidpress και τα τρία καλύτερα θα βραβευθούν. Για να γίνεις και εσύ περιβαλλοντικός ανταποκριτής εγγράφεσαι στη παρακάτω διεύθυνση http://www.kidpress.gr/new_registrations.asp ή στέλνεις mail στην Καλλιστώ στο info@callisto.gr με θέμα: Τα Άγρια Ζώα μέσα από τα μάτια των παιδιών συμπληρώνοντας τα στοιχεία σου (ονοματεπώνυμο, ηλικία, διαμονή και τηλέφωνο).

Ο διαγωνισμός ξεκινάει τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου και θα λήξει στο τέλος του 2010. Οι νικητές θα κερδίσουν ένα αναμνηστικό από την Καλλιστώ καθώς και την ετήσια συνδρομή τους ως επίτιμοι υποστηρικτές της οργάνωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα της Καλλιστώς ή τη σελίδα της Kidpress όπου μπορείτε να βρείτε κάποια ενδεικτικά θέματα και οδηγίες. 

Με τη βοήθεια και την ενθάρρυνση των γονιών και των δασκάλων κάθε παιδί μπορεί να συμμετάσχει ενεργά στην προστασία της άγριας ζωής. Ερευνούμε, μαθαίνουμε, γράφουμε, ευαισθητοποιούμε.

Ανιχνευτικό Εργαστήριο "Μαρμαρογλυπτική"

Την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε το Ανιχνευτικό Εργαστήριο Μαρμαρογλυπτικής. Στο εργαστήριο συμμετείχαν 22 Ανιχνευτές. (Από την 2η Κοινότητα Α/Π Νικαίας, την 8η Κοινότητα Π/Π Κορυδαλλού, την 9η Κοινότητα Α/Π Νικαίας και την Κοινότητα της Τοπικής Εφορείας Νικαίας-Κορυδαλλού.

Ειδικός συνεργάτης ήταν ο φίλος και Πρόεδρος της ΕΚΣ του 8ου Συστήματος Προσκόπων Κορυδαλλού κύριος Στέλιος Γεωργακάκης, ο οποίος με υπομονή και πολύ ενδιαφέρον μύησε τους συμμετέχοντες στην τέχνη της Μαρμαρογλυπτικής.

Αφού μας ταξίδεψε χιλιάδες χρόνια πίσω και μας ανέλυσε από το πως έβγαζαν το μάρμαρο, αλλά και το πως και με πόσο κόπο το μετέφεραν, καθώς επίσης και τη διαδικασία με την οποία κατασκεύαζαν οι αρχαίοι όλα αυτά τα αριστουργήματα που βλέπουμε εμείς σήμερα, έφτασε στη σύγχρονη εποχή όπου μας ανέλυσε και πάλι όλη τη διαδικασία που γίνεται έως το τελικό αποτέλεσμα.

Έπειτα οι Ανιχνευτές χωρισμένοι σε ομάδες πέρασαν απ' όλα τα στάδια επεξεργασίας του μαρμάρου, σκάλισαν ο καθένας ξεχωριστά πάνω στο μάρμαρο διάφορα σχέδια, έκοψαν στον τροχό, σκάλισαν με τον παντογράφο τα δικά τους καλλιτεχνήματα.

Μπράβο σε όλα τα παιδιά!!!!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον φίλο Στέλιο που με τόση υπομονή και ενδιαφέρον μας έδειξε αυτήν την τόσο όμορφη τέχνη.

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ανιχνευτικό Εργαστήριο "Μαρμαρογλυπτική"

Ο Κλάδος Ανιχνευτών της Τοπικής μας Εφορείας, προγραμμάτισε και πραγματοποιεί ένα Ανιχνευτικό Εργαστήριο με θέμα "ΜΑΡΜΑΡΟΓΛΥΠΤΙΚΗ" την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2010, στη βιοτεχνία επεξεργασίας μαρμάρων του κυρίου Γεωργακάκη Στυλιανού (Πλάτωνος 57 Κερατσίνι).

Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν ιστορικά στοιχεία για την εξέλιξη της επεξεργασίας του μαρμάρου και θα γίνει επίδειξη και παρουσίαση εργαλείων και τεχνικών.

Στο πρακτικό μέρος οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να χειρισθούν εργαλεία και μηχανήματα και να επεξεργαστούν κομμάτια μάρμαρο.

Το εργαστήριο θα έχει διάρκεια από 09:00 έως 17:00 και σε αυτό μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι ανιχνευτές των Κοινοτήτων

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 3,00 Ευρώ.
Λόγω του μικρού αριθμού Ανιχνευτών που θα μπορούν να παρακολουθήσουν το εργαστήριο, θα ακολουθηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Μέρες και Νύχτες της Αραβίας

Περιγραφή


ΕΝΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
Όλα τα όμορφα πράγματα στη ζωή έχουν ένα τέλος. Ακόμα και οι εξιστορήσεις της Σαχραζάτ στις "ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ". Η αφηγήτρια στέρεψε και ο σουλτάνος πρέπει να λάβει την απόφασή του. Αν ο Ναγκίμπ Μαχφούζ δεν ξέρει να τα πει αυτά με το δικό του μοναδικό τρόπο, κανείς παραμυθάς πάνω στη γη δεν μπορεί. Ο νομπελίστας συγγραφέας συνενώνει την αραβική, την περσική, την αιγυπτιακή και τις άλλες παραδόσεις της περιοχής και μιλά σ' αυτό το μυθιστόρημα του για το Καλό και το Κακό (που όπως πάντα έχουν πολλές πτυχές και πολλές όψεις) για τη θεία και την ανθρώπινη βούληση και για τις επιλογές του πιο αδύναμου και πιο πονηρού πλάσματος στον πλανήτη: του ανθρώπου. Ο Ναγκίμπ Μαχφούζ οδηγεί τον αναγνώστη του με μαστοριά ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα της παράδοσης, και ξεδιπλώνει ένα πραγματικά ατελείωτο παραμύθι - παραμυθία. Εκεί που κανείς θεωρεί πως όλα τέλειωσαν, η ελπίδα, που πεθαίνει πάντα τελευταία, αναζωπυρώνεται, κάνει τον άνθρωπο να συνεχίσει να παλεύει. Είτε για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του είτε για την κατάκτηση του ποθητού προσώπου είτε για την ευτυχία.


Πηγή: http://www.psichogios.gr/site/Books/show?cid=21216

Μην το πετάς, χάρισέ το!

Έχετε σκεφτεί πόσα "άχρηστα" αντικείμενα, θαμμένα και σκονισμένα στις ντουλάπες και τα συρτάρια, θα μπορούσαν να δώσουν χαρά ή να φανούν χρήσιμα σε άλλους συνανθρώπους μας; Δεν είναι προτιμότερο να χαρίζουμε τα πράγματα που δεν χρειαζόμαστε παρά να τα πετάμε στα σκουπίδια και να γεμίζουμε τις χωματερές;
Δεν είναι φιλανθρωπία, είναι εναλλακτική λύση, είναι στάση ζωής, είναι ανακύκλωση, είναι κοινωνική δράση είναι κίνημα. Που όμως πρέπει να απευθυνθούμε για να χαρίσουμε τα πράγματα που δεν θέλουμε και που καταλήγουν αυτά;

1) Το Ίδρυμα αστέγων του Δήμου Αθηναίων έχει ανάγκη από ρούχα, σεντόνια,παπλώματα. Εάν έχετε ρούχα (παιδικά /γυναικεία/ανδρικά), σεντόνια,παπλώματα που δεν χρειάζεστε πια, το ίδρυμα αστέγων Κ.Υ.Α.Δ.Α. δέχεται
καθημερινά προσφορές 8:00-3:00 στην  Πειραιώς 35. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2105239465 και 2105246516, e-mail: kyada@otenet.gr. Hλεκτρονική Διεύθυνση: 
 http://www.kyada.gr/
2) Το Χατζηκυριάκειο ίδρυμα παιδικής προστασίας χρειάζεται βιβλία όλων των ηλικιών για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης του. Για  περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 2104515387 ή επισκεφτείτε το   site  http://www.xatzikiriakio.gr/
3) Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης
Πλ. Ελευθερίας 1, Τ.Κ. 10553, Αθήνα
Τυηλ: 210 3314334 – 210 3378412 – 2103816886
ΦΑΞ:210 3314334
4) Ομάδα ΡΕΤΟ, πρώην ναρκομανών.
Παίρνουν οτιδήποτε, είτε λειτουργεί, είτε όχι, και απασχολούν άτομα για επισκευές ή κατασκευές. Έχουν ένα ή δύο μαγαζιά με μεταχειρισμένα αντικείμενα/έπιπλα κτλ. Παραλαμβάνουν από το σπίτι, μεγάλα και μικρά αντικείμενα (έπιπλα, ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές, ρούχα, παιχνίδια κ.ά). Tηλ: 210 66 25 096
5) «Πράσινος Γάτος»: ανακύκλωση προϊόντων.
Ο Πράσινος Γάτος είναι ένα μαγαζί ουσιαστικής ανακύκλωσης που αναπτύσσει έντονη κοινωνική δράση. Εδώ μπορείς να βρεις μεταχειρισμένα ρούχα, παπούτσια, τσάντες, βιβλία, παιχνίδια, κοσμήματα, διακοσμητικά, CD, DVD και πολλά άλλα σε χαμηλές τιμές, αλλά και να προσφέρεις ό,τι δεν σου χρειάζεται πια, δίνοντας την ευκαιρία σε κάποιον άλλο να το αποκτήσει φτηνά ή δωρεάν. Τέλος, ενάντια στη λογική της μαζικής παραγωγής και κατανάλωσης, ο Γάτος διαθέτει εντελώς χειροποίητα κοσμήματα, κάρτες και μικροαντικείμενα τέχνης, φτιαγμένα με πολύ μεράκι.
Πράσινος Γάτος, Ιπποκράτους 142, 6979178257
6) SKOROS
Ο SKOROS αποτελεί απάντηση σε μια καθημερινότητα που παράγει, καταναλώνει, πετάει, μολύνει, πλήττει και γίνεται όλο και πιο μονότονη και ομοιόμορφη. Πρόκειται για ένα χαριστικό παζάρι, ένα χώρο ανταλλαγής  και αλληλεγγύης. Στο χαριστικό παζάρι υπάρχουν διάφορα αντικείμενα που για κάποιον δεν είναι χρήσιμα αλλά που κάποιος άλλος μπορεί να τα χρειάζεται.  Επειδή δεν είναι όλα για τα σκουπίδια: τα πράγματα χάνουν την αξία τους όταν δεν χρησιμοποιούνται. Ξαναδίνουμε αξία, προσφέρουμε πράγματα αχρησιμοποίητα αλλά όχι άχρηστα. Φέρτε αντικείμενα, ρούχα, βιβλία, cd, και ό,τι άλλο δεν χρησιμοποιείτε στο πατάρι του Σκόρου και πάρτε ό,τι σας είναι χρήσιμο! Για τα προϊόντα που μπορεί να βρει κανείς στον Σκόρο, αλλά  και περισσότερες πληροφορίες για τη φιλοσοφία του, επισκεφτείτε το http://skoros.espiv.net/about
O Σκοροχώρος βρίσκεται στην γωνία Ζ. Πηγής & Ερεσού      στα Εξάρχεια. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6981076913 (μόνο στις ώρες      λειτουργίας του Σκόρου)
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα – Πέμπτη 17:30 20:30
Παρασκευή 17:30 22:30
Σάββατο 11:30 15:00
7) xariseto.gr (Reuse, Reduce, Recycle)
Στο πλαίσιο της προσπάθειάς για μια αλληλέγγυα οικονομία και μια εναλλακτική μορφή οικονομικής ζωής, το xariseto.gr προτείνει ένα διαφορετικό τρόπο «κατανάλωσης».  Στο website μπορεί να βρει κανείς διάφορα αντικείμενα που για κάποιον δεν είναι χρήσιμα αλλά κάποιος άλλος μπορεί να τα χρειάζεται. Εξάλλου, όπως λένε και οι δημιουργοί του xariseto.gr, “Η επαναχρησιμοποίηση δεν είναι ντροπή ή μειονέκτημα, είναι πρόταση και στόχος , είναι ένας  εναλλακτικός τρόπος ανακύκλωσης! www.xariseto.gr
8 ) FreeCycle
Το κίνημα freecycle ξεκίνησε το 2003 στην Αριζόνα και από τότε έχει επεκταθει σε 75 χώρες σε όλον τον κόσμο. Λειτουργεί και στην Ελλάδα. Αρκεί να εγγραφείτε στο http://groups.yahoo.com/group/AthensGreeceFreecycle/. Άλλη μια έξυπνη λύση στο πρόβλημα της υπερκατανάλωσης και της ανακύκλωσης.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το επίσημο website του freecyclewww.freecycle.org
9) Απόρριψη ογκωδών αντικειμένων από το Δ. Αθηναίων
Ένα τηλέφωνο στην υπηρεσία καθαριότητας του Δημοτικού Διαμερίσματος που  ανήκουμε ή στο 1960 της Δ/νσης Καθαριότητας ή στο 1595 της Γραμμής του
Δημότη, αρκεί ώστε να διευκρινιστεί η ώρα που μπορούμε να βγάλουμε το
ογκώδες αντικείμενο που επιθυμούμε να απορρίψουμε.


Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Δακρυσμένη Μικρασία

ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ - ΧΡΟΝΙΚΟΥ 2008

Από τις αστραφτερές αίθουσες των Βερσαλιών και το "Παρίσι της ελπίδας" στα ματωμένα χώματα της Μικράς Ασίας, από τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, το Εσκί Σεχίρ, το Αφιόν Καραχισάρ, την Αλμυρά Έρημο και τον Σαγγάριο στην άγνωστη Ελλάδα της καθημερινότητας, της ξεγνοιασιάς, του μεροκάματου, της ανέχειας, της ελπίδας. Από τα "ωσαννά" και το "ευλογημένος ο ερχόμενος" στην εναγώνια κραυγή "Γιουνανλάρ γκελίορλαρ" (έρχονται οι Έλληνες) και από την τελευταία λειτουργία του Χρυσόστομου στην οδοιπορούσα ρωμιοσύνη της προσφυγιάς.
Το έπος της Μικρασιατικής εκστρατείας και ο ακάνθινος στέφανος των ξεριζωμένων μέχρι τη Νέμεση των ανθρώπων και της ιστορίας. Με πρωταγωνιστές ματωμένα πιόνια στα δάχτυλα της ειμαρμένης: Βενιζέλος, Αλέξανδρος, Κωνσταντίνος, Γούναρης, Πρωτοπαπαδάκης, Μπαλτατζής, Θεοτόκης, Στράτος, Χατζανέστης, Παρασκευόπουλος, Παπούλας, Πλαστήρας, Πάγκαλος, Χρυσόστομος, Αριστείδης Στεργιάδης κ.α..Ένα βιβλίο που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα καθώς τα συγκλονιστικά γεγονότα τρέχουν με κινηματογραφική ταχύτητα. Τι έκαναν οι Έλληνες για να θέλουν με τόσο μίσος να πάρουν το αίμα τους οι Τούρκοι; Τι πραγματικά γινόταν στην παραλία της Σμύρνης εκείνη τη μέρα της φωτιάς και του θανάτου; Και τι μάθαιναν για όλα αυτά οι άνθρωποι στην Ελλάδα; 
Η έκδοση συμπληρώνεται από σπάνιες φωτογραφίες της Μικρασιατικής Εκστρατείας του Σερραίου φωτογράφου Σεραφείμ Β. Σεραφείμ από το αρχείο του περιοδικού Γιατί.

Το Χαμόγελο του Παιδιού πολεμά την Παιδική Κακοποίηση για 15 συνεχή χρόνια


ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΠΟΛΕΜΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ 15 ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ο εθελοντικός οργανισμός "Το Χαμόγελο του Παιδιού", με αφορμή την 19η Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση και την 20η Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και αφύπνισης της κοινής γνώμης, παρουσιάζει τα στατιστικά στοιχεία καταγγελιών παιδικής κακοποίησης-παραμέλησης που έχουν καταγραφεί στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 κατά το τελευταίο δεκάμηνο του 2010.

Συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2010 μέχρι και 31/10/2010, μέσω της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής, καταγράφηκαν 383 ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες που αφορούσαν στο σύνολο τους 770 παιδιά όλων των ηλικιακών ομάδων και των δύο φύλων.


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της γραμμής, κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα, τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής κακοποίησης αφορούσαν στην παραμέληση των παιδιών, σε ποσοστό 48%, και στην άσκηση σωματικής βίας (σωματική κακοποίηση) σε ποσοστό 44%.

ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΑΓΟΡΙΑ
ΚΟΡΙΤΣΙΑ
ΑΓΝΩΣΤΟ ΦΥΛΟ
ΣΥΝΟΛΟ
Σωματική κακοποίηση παιδιού
176
129
35
340 (44%)
Σεξουαλική κακοποίηση παιδιού
10
15

25 (3%)
Παραμέληση / Εγκατάλειψη
159
138
71
368 (48%)
Εξώθηση σε επαιτεία
5
8
10
23 (3%)
Εξώθηση σε πορνεία ανηλίκου

1

(0%)
Ψυχολογική/Συναισθηματική κακοποίηση
5
8

13 (2%)
ΣΥΝΟΛΟ
355 (46%)
299 (39%)
116 (15%)
770



Επιπλέον η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων καταδεικνύει ως θύτη σε μεγαλύτερο ποσοστό 39% και τους δύο γονείς, σε ποσοστό 38% μόνο τη μητέρα, σε ποσοστό 17% τον πατέρα, ενώ σε ποσοστό 6% αφορά σε άλλο πρόσωπο.

ΙΔΙΟΤΗΤΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ
 ΓΟΝΕΙΣ (αφορά και τους δύο)
148 (39%)
 ΜΗΤΕΡΑ
146 (38%)
 ΠΑΤΕΡΑΣ65 (17%)
 ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ24 (6%)
ΣΥΝΟΛΟ
383 (100%)



Τα τραύματα της παιδικής κακοποίησης συνοδεύουν τα θύματα και κατά την ενήλικη ζωή τους. Για το λόγο αυτό απαιτείται η κινητοποίηση και η άμεση αντίδραση όλων μας.


Καλέστε την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 και αναφέρατε οποιαδήποτε πληροφορία έχετε για κάποιο παιδί που κινδυνεύει.

Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056
(Τμήμα Κοινωνικής και Ψυχολογικής Στήριξης)
Λεωφ. Καρέα & Δάφνης 2 - Τ.Κ. 16233-Καρέας
Τηλ: 210-7609550, Φαξ: 210-7609554
e-mail: sos1056@hamogelo.gr
www.hamogelo.gr

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Σαλαμίνα

Περιγραφή

480 π.χ. Η αρχαία Αθήνα της δημοκρατίας και της φιλοσοφίας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τεράστια απειλή. Η γιγαντιαία Περσική Αυτοκρατορία είναι αποφασισμένη να καταστρέψει την πόλη - σύμβολο και να κατακτήσει ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτή την κρίσιμη στιγμή, θα εμφανιστεί ένας άνθρωπος, ένας οραματιστής, ο μόνος που φαίνεται ικανός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του: ο Θεμιστοκλής.
Στις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνονται τα γεγονότα των Μηδικών Πολέμων, από την σαρωτική νίκη των Αθηναίων κατά της στρατιάς του Δαρείου στη Μάχη του Μαραθώνα μέχρι την θυσία των Σπαρτιατών και του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, με επιστέγασμα τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας που ανέδειξε τον ιδιοφυή χαρακτήρα και τη χαρισματική προσωπικότητα του Θεμιστοκλή και έβαλε φρένο στην περσική λαίλαπα. Η συγκλονιστική αναμέτρηση του Θεμιστοκλή με τον Ξέρξη, σε ένα επικό μυθιστόρημα στο οποίο κυριαρχεί η αινιγματική μορφή της Αρτεμισίας, βασίλισσας της Αλικαρνασσού, με φόντο το πολιτικό και στρατιωτικό σκηνικό της εποχής των Μηδικών Πολέμων.